Tegemoetkoming voor personen met een handicap
Omschrijving
Er zijn drie tegemoetkomingen voor personen met een handicap:
- de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT)
- de integratietegemoetkoming (ITK)
- het zorgbudget zwaar zorgbehoevenden
Deze financiële tegemoetkomingen voor personen met een handicap kunnen soms te veel uitbetaald worden, per vergissing of door valse verklaringen.
Verjaringstermijn
Gewone verjaringstermijn bij IVT en ITK
3 jaar
1 jaar
Gewone verjaringstermijn Zorgbudget
2 jaar
Bij fraude of onjuiste verklaringen
5 jaar
Startpunt
Datum van de uitbetaling.
Goed om te weten
- De verjaring van deze schuldsoort kan door de overheid worden gestuit door een aangetekend schrijven en een inhouding op de tegemoetkoming.
- Mogelijk gelden de wettelijke verjaringstermijnen niet meer. Het Handvest Sociaal Verzekerde zegt namelijk dat sociale uitkeringen enkel teruggevorderd mogen worden als de burger had moeten weten dat hij iets te veel of onterecht ontving, en als dat te wijten was aan een vergissing van de uitbetaler. Zelfs al staat het anders in de specifieke wet.
Het Handvest is helaas niet eenduidig, want het Grondwettelijk Hof heeft zich enkel duidelijk uitgesproken over het Groeipakket. - Je kan een vraag tot verzaking indienen als je een schuld hebt opgebouwd omdat je persoonlijke situatie veranderd is. Dat betekent dat je de minister of staatssecretaris vraagt om de schuld volledig of gedeeltelijk niet terug te vorderen.
Voor de integratietegemoetkoming en de inkomensvervangende tegemoetkoming doe je dat bij de federale overheid.
Voor het zorgbudget vraag je verzaking aan bij de Vlaamse overheid.